De 4 soorten contentaudits, en hoe u de meest geschikte kiest

Een contentaudit: dat klinkt als een slim plan. Maar hoe gaat zoiets in zijn werk? We bespreken het nut van een contentaudit en overlopen vier soorten audits, zodat u beter weet waar te beginnen.

Een contentaudit: dat klinkt als een slim plan.

We bespreken even het nut van een contentaudit. Daarna overlopen we vier soorten audits, zodat u beter weet waar te beginnen.

 

Waarom u een contentaudit zou doen

Herkent u deze situatie? Uw website is in de loop der jaren aangegroeid, zonder veel systematiek. U weet niet goed meer wat er allemaal op uw website staat, waar het staat en waarom precies.

Een contentaudit brengt de inhoud van uw website in kaart:

Zo kunt u doordachte beslissingen nemen. Contentaudits zijn ook heel nuttig voor projectmanagers, informatiearchitecten, contentstrategen, marketeers en communicatiemanagers.

 

Wat haalt u concreet uit een contentaudit?

Een contentaudit meet de gezondheid van uw content. U krijgt antwoorden op vragen als:

  • Richt mijn content zich op de behoeften en interesses van mijn publiek?
  • Ondersteunt mijn content de doelstellingen en de taken van mijn publiek?
  • Wordt mijn content echt gebruikt?
  • Is mijn content goed gestructureerd?
  • Is mijn content on-brand?
  • Beschik ik over voldoende, te weinig of net te veel content?
  • Is mijn content juist en actueel?

 

Kies de contentaudit die het beste bij u past

Cypres onderscheidt vier soorten audits op basis van omvang. Wanneer doet u welke audit? Dat hangt af van uw website, uw organisatie en uw prioriteiten.

1. Gespecialiseerde audit

Bij een gespecialiseerde audit onderwerpt u uw volledige content, of een deel ervan, aan een beperkte reeks evaluatiecriteria. Voorbeelden van criteria zijn: juistheid, structuur, gebruikscijfers, en ondersteuning van uw doelstellingen.

Wanneer doen: als u snel een specifiek aspect wilt aanpakken, bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid van uw website.

2. Volledige audit

Bij een volledige audit past u een uitgebreide lijst auditcriteria toe op al uw content en  publicatiekanalen. U begint bijvoorbeeld bij één domein, uw productinformatie, en gaat dan over naar het volgende, uw corporate content. Of u evalueert eerst één kanaal en dan een ander.

Wanneer doen: als u niet zeker bent welk aspect u eerst moet aanpakken, en u een relatief kleine website heeft.

3. Sample audit

Een sample audit geeft u een algemeen idee van de kwaliteit van uw content, op basis van een representatieve selectie ervan. Op basis van de sample audit kunt u dan beslissen of u een uitgebreidere audit wilt doen.

Wanneer doen: Als u op vrij korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid content wilt beoordelen, bijvoorbeeld op een erg uitgebreide website.

4. Continue audit

Een continue audit is er een die nooit stopt, met rapportering op regelmatige tijdstippen. Dit betekent dat het uitvoeren van een audit een integraal deel wordt van uw workflow. De auditors worden automatisch op de hoogte gebracht wanneer een stuk content nazicht nodig heeft.

Wanneer doen: Als u vaak inhoud toevoegt aan uw website en die voortdurend wilt controleren. Of als u van contentstrategie bent veranderd en u de resultaten nauw wilt opvolgen.

 

Welke audit kiest u?

U ziet het: de ene contentaudit is de andere niet.

Welke soort audit u kiest, hangt grotendeels af van de omvang van uw website en uw prioriteiten.

  • Hebt u een kleine website? Bekijk dan of een volledige audit haalbaar is. Kies anders voor een gespecialiseerde audit.
  • Is uw site omvangrijker? Begin dan liever met een sample audit.
  • Is uw site sterk in verandering of voegt u heel vaak inhoud toe? Overweeg dan een continue audit.

 

Een contentaudit iets voor u? Ga zelf aan de slag met onze gids voor contentaudits. Of laat onze auditors uw site uitpluizen volgens uw wens. Neem gerust contact met ons op.