Gebruikt u het best Instagram of Pinterest?

Instagram en Pinterest zijn snel groeiende sociale media voor visuele content. Welk van beide kiest u het best als marketingtool?

Instagram en Pinterest zijn snel groeiende sociale media voor visuele content. Welk van beide kiest u het best als marketingtool?

U vraagt zich waarschijnlijk af welk bereik deze platformen u bieden. Er zijn niet veel betrouwbare cijfers voorhanden over het aantal gebruikers in België, maar we kunnen u wel een indicatie geven.

 

Gebruikersaantallen: een indicatie

Instagram geeft geen cijfers per land vrij, maar vermeldt 200 miljoen gebruikers wereldwijd in april 2014. Laten we aannemen dat de verhouding tussen Facebook- en Instagramgebruikers in België gelijk is aan die in de hele wereld. Er zijn 1,35 miljard Facebookers, waarvan zo'n 5,8 miljoen in België; dat zou dus betekenen dat België 859.000 Instagramgebruikers telt.

Het gebruik van Instagram stijgt ook sterk: de blog BVLG berekende dat het aantal foto's met als tag #belgie, #belgique of #belgium met respectievelijk 137 %, 158 % en 123 % toenam tegenover 2013.

Voor Pinterest zijn al even moeilijk cijfers te vinden, maar een analyse van Cleverwood schat het aantal Belgische Pinterestgebruikers op 45.000.

 

De activiteitsgraad

859.000 tegenover 45.000 geschatte gebruikers: Instagram overtroeft Pinterest ruim qua bereik. Maar hoe staat het met de activiteitsgraad?

In Nederland deed Newcom Research hiernaar onderzoek. Al gelden de resultaten enkel voor Nederland, ze kunnen een indicatie geven voor de Belgische cijfers.

  • 1,4 miljoen Nederlanders gebruiken Instagram, waarvan 536.000 dagelijks, dus zo'n 38 %.
  • Pinterest telt 1,1 miljoen gebruikers in Nederland, waarvan 131.000 dagelijkse, of zo'n 12 %.

Ook in dagelijks gebruik moet Pinterest het dus afleggen tegen Instagram.

 

Andere verschillen tussen Instagram en Pinterest

Is Instagram dus interessanter als marketingtool? Zo lijkt het op het eerste gezicht. Instagram is een veel eenvoudiger platform dan Pinterest, wat het zeer populair maakt. Bovendien is het naadloos met Facebook geïntegreerd

Maar houd er rekening mee dat beide platformen op een aantal belangrijke punten verschillen. Of u Pinterest toch opneemt in uw marketingplan hangt vooral af van uw doelstellingen.

  • Mensen gebruiken Instagram meestal om zelf foto's te maken en te delen, terwijl ze op Pinterest meestal bestaande beelden ‘pinnen’ (delen met hun volgers) ter inspiratie.
  • Pinterest is georganiseerd rond prikborden met thema's als interieur, koken en mode; Instagram is gewoon een feed van foto's.
  • Men neemt aan dat vrouwen 70 tot 80 % van de Pinterest-gebruikers uitmaken. Zij besteden er vaak veel tijd aan, niet zelden meer dan aan Facebook.
  • Op Instagram verschijnen nagenoeg enkel foto's, terwijl op Pinterest ook, bijvoorbeeld, infografieken en visuele citaten staan.
  • Content op Pinterest linkt bijna altijd naar de oorspronkelijke bron en kan dus voor meer traffic naar uw site zorgen.
  • Instagram wordt nagenoeg enkel op mobiele apparaten gebruikt, Pinterest ook op laptops en desktops.
  • Instagram is gemakkelijk doorzoekbaar dankzij hashtags.

Het Amerikaanse Constant Contact lijst een aantal verschillen op tussen Instagram en Pinterest bij zakelijk gebruik:

 

Kies volgens uw strategie

Conclusie: Instagram is meer mainstream dan Pinterest, maar er zijn wezenlijke verschillen tussen beide platformen.

Omdat Instagram eenvoudig te gebruiken is en gemakkelijk te integreren met uw Facebookpagina, ligt dat platform voor de hand. Maar als uw product zich ertoe leent, kan Pinterest zeer interessant zijn om ernaast in te zetten.

 

Zou u meer willen weten over de voordelen van Instagram of Pinterest? Neem gerust contact met ons op.