Denk aan ‘adaptive content’ wanneer u een responsive website bouwt

In 2013 gebruikten mensen voor het eerst meer een mobiel toestel dan een desktop om online te gaan. Met deze historische paradigmaverschuiving is de nood aan responsive websites groter dan ooit. Let er dan ook op dat u bij het bouwen van responsive websites niet enkel op het ontwerp focust, maar ook op de content.

Ooit kon u ervan uitgaan dat uw website bekeken zou worden op een behoorlijk groot computerscherm. Zelfs toen meer en meer mobieltjes toegang kregen tot internet, werden ze nog altijd veel minder gebruikt dan PC’s. Voor grote websites volstond dan ook een vereenvoudigde mobiele versie, voor wie toevallig onderweg was.

Vergelijkbare ervaring

Dit kon niet blijven duren. Naarmate meer smartphones dan pc’s verkocht werden en als tussenoplossing ook tablets opdoken, was het niet langer mogelijk te voorspellen welk toestel uw lezer zou gebruiken om uw website te bekijken. Nochtans verwachtte de consument op elk toestel een vergelijkbare ervaring. Daarom werden websites responsive, ze passen zich aan aan elk digitaal platform. Websites die zich automatisch aanpassen naargelang het toestel waarop ze bekeken worden, hebben echter belangrijke implicaties voor zowel het ontwerp als de content.

Responsive design in de enge betekenis bestaat erin te verzekeren dat uw website makkelijk bekeken kan worden op elke resolutie en beeldverhouding. Een voorbeeld: een site die, als je hem full screen op een 16:9 1080p-beeldscherm bekijkt, en drie kolommen heeft, kan op het smalle rechthoekige schermpje van een smartphone veranderen in één kolom.

Het gaat hier om meer dan een aan/uit-modus: de weergave past zich automatisch aan van drie naar twee en vervolgens één kolom, naarmate je het browser window uitrekt en samendrukt. Niet alleen de tekstgrootte kan wijzigen, ook beelden kunnen verspringen, van de zijkant op een groter scherm naar vertikaal uitgelijnd op een kleiner scherm. Websites kunnen er dus radicaal anders uitzien afhankelijk van de grootte waarop ze bekeken worden, hoewel de content in wezen identiek blijft.

Van responsive design naar adaptive content

Dit alles is makkelijker gezegd dan gedaan. Een responsive website bouwen is niet alleen moeilijker op technisch vlak, het is ook een uitdaging voor de contentleverancier. Die moet immers ook garanderen dat de content adaptive is – dat pakweg teksten die werken in een korte brede paragraaf dat ook doen in een lang en smal formaat. Als de content verwijst naar beelden, bevinden die zich wel waar u dat wenst? Mogelijk wilt u dat in een andere resolutie sommige stukken tekst helemaal niet verschijnen – maar tegelijk dat de inhoud van uw content intact blijft. Dit tot een goed einde brengen vraagt heel wat inspanningen, maar uw lezers zullen die appreciëren.

Responsive design roept ook vragen op in verband met bruikbaarheid. Net zoals je niet zeker weet op wat voor toestel de content bekeken gaat worden, weet je evenmin wanneer dat zal gebeuren. Uw website is maar beter goed leesbaar, zowel binnenshuis met schaarse verlichting als buiten in fel zonlicht. Een duidelijk stijlboek is dan ook een must om een consistente, makkelijk leesbare stijl aan te houden.

Denk aan de toekomst

Boeiende content creëren is op zich al moeilijk genoeg, ook zonder voortdurend wisselend websiteontwerp. Daarom moeten technische teams een degelijk en makkelijk bruikbaar content management systeem (CMS) construeren, zodat contentleveranciers zich creatief kunnen uitleven en tegelijk een zicht op het uiteindelijke resultaat behouden.

Dit is een voortdurend proces: wat uw doelpubliek vandaag wilt en doet, is helemaal anders dan enkele jaren terug en u kan er zeker van zijn dat het in de komende jaren nog anders wordt. Technologie en de maatschappij staan nooit stil. Zekerheden gelden dan ook niet lang. Daarom is het meer dan ooit cruciaal om de markt goed in de gaten te houden en erover te waken dat uw content en technologie flexibel genoeg zijn om zich ook in de toekomst aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen.

 

Alex Duin is een freelance schrijver uit London met opdrachtgevers zoals de BBC, EU en vele anderen. Technologie is zijn domein – van zodra iets trilt of geluid maakt, kan hij er iets zinnigs over neerpennen. Frederik Hautain, contentstrateeg bij Cypres, werkte mee aan dit artikel.