Sterke testimonial is meer dan positieve reactie

Klanten vinden die iets positiefs te zeggen hebben over uw bedrijf, is doorgaans niet zo moeilijk. Op social media doen mensen het zelfs zonder dat u erom vraagt. Bent u actief in de reisbranche, dan kunt u bijvoorbeeld gaan kijken naar reacties op sites als Expedia of Trip Advisor. Ook via Facebook, Google+, LinkedIn en YouTube komt u op het spoor van klanten met positieve feedback. Maar een goede testimonial is meer dan een positieve reactie.

Het loont zeker de moeite om op sociale media de commentaar op uw bedrijf of producten te volgen. Dat kan via toepassingen als Social Mention. Vindt u zo een mooi bericht over uw bedrijf dan hoeft u alleen nog maar toestemming te vragen om de reactie in uw eigen content te integreren. Soms is de feedback heel bruikbaar, maar vaak zijn die spontane, positieve reacties toch onvoldoende om als testimonial ingezet te worden. Ze zijn geschikt als leuke quote, maar niet sterk genoeg als effectief marketinginstrument.

 

Richt u tot de twijfelaars

Een testimonial vervult namelijk een specifieke functie en een welbepaald doel in de aankoopcyclus: u wilt er in de eerste plaats twijfelaars en sceptici mee over de streep trekken. Met een testimonial zegt u: ‘dit is iemand zoals u, en die persoon is echt blij met zijn keuze. U zult dat ook zijn’. Om zijn rol met glans te vervullen, moet een testimonial aan een aantal expliciete voorwaarden voldoen.

 

6 kenmerken van een sterke testimonial

Een krachtige testimonial die prospects kan overtuigen, is:

  • herkenbaar. Een testimonial komt van iemand waarmee uw doelgroep zich kan identificeren. Omdat u zich met uw testimonial tot de twijfelaars richt, is het een goed idee om uw getuige over zijn eigen twijfels te laten vertellen. ‘Ik dacht eerst dat dit product niets voor mij was, maar nu wou ik dat ik het veel eerder had gekocht’ is een uitspraak die echt op twijfelaars gericht is en daarom perfect in een testimonial past.
  • verhalend. Om identificatie met de doelgroep mogelijk te maken, heb je verhaal en context nodig. Een goede testimonial is een vorm van storytelling en creëert een setting. Dat betekent niet dat testimonials per definitie lang moeten zijn. In twee zinnen kan je al een heel herkenbare context schetsen. Bij ‘’s Morgens is het hier altijd een hele rush. Mijn partner en ik moeten naar het werk en de kinderen naar school’ kan iedereen zich meteen een hele wereld voorstellen.
  • geloofwaardig. Context maakt een testimonial niet alleen herkenbaar maar ook geloofwaardig. Vermeld altijd de naam, de functie of andere relevante gegevens van uw getuige. Dat kunnen bijvoorbeeld leeftijd, woonplaats of opleidingsniveau zijn. Verder werkt niets zo goed als foto’s en video om de geloofwaardigheid te versterken.
  • concreet. Een goede testimonial past in de aankoopcyclus en geeft duidelijke voordelen, liefst met feiten en cijfers. ‘We besparen met deze dienst 30%’ is sterker dan ‘we hebben een goede prijs gekregen’.
  • vergelijkend. ‘Ik werk nu twee keer zo snel als vroeger’ is beter dan ‘Ik werk snel’.
  • authentiek. Stuur een testimonial in de juiste richting door de juiste vragen te stellen, maar probeer nooit antwoorden in de mond van uw klant te leggen of uitspraken nadien te redigeren.

 

 

Wilt u nog meer tips over testimonials? Lees dan onze blogpost over videotestimonials en onze 11 praktische tips voor videotestimonials.