Woordenrijk

Enkele jaren geleden had ik een schrijfopdracht voor een online uitzendbureau. De eigenaar van het kantoor vroeg mij om copy te schrijven voor de homepage. Hij wilde dat ik de naam van zijn kantoor minstens acht keer zou vermelden. En neen, er was geen discussie mogelijk. Zó zag hij zijn website en niet anders.

Wat er in het hoofd van de man omging? Net als velen dacht hij dat zijn website daardoor boven aan Googles zoekresultaten zou verschijnen. Een aanpak waarvan ik, zelfs toen al, voelde dat het absoluut niet de juiste was. Noch voor zijn site, noch voor alle andere sites.

De ondergang van contentboerderijen

In die tijd bestonden er websites die al spottend 'contentboerderijen’ werden genoemd. Dat kwam door de tonnen slechte artikels die ze uitspuwden. Een van hen, Demand Media, produceerde het equivalent van wel vier Engelstalige Wikipedias per jaar. Voor websites als deze telden alleen de keywords: artikels moesten en zouden de zoekwoorden en –zinnen bevatten die Google-gebruikers intikten.

Zulke contentboerderijen hadden namelijk maar één doel, en dat was hoog in Googles zoekresultaten terechtkomen. Op die manier werden ze aangeklikt door onoplettende gebruikers en kon er geld verdiend worden met reclame, geaffilieerde programma’s en andere aanbiedingen. Niet met iets dat ze zelf gecreëerd of gedaan hadden. Dit was search engine optimization (SEO) ten koste van alles.

Helaas was het voor gebruikers haast onmogelijk om kwaliteitsvolle content te vinden tussen al die online ‘vervuiling’. Daarom kondigde Google twee jaar geleden nieuwe regels en een bijgesteld algoritme aan. Vanaf dat moment kregen kwaliteitsvolle websites met originele content en informatie betere rankings. Gevolg? Het aantal kliks voor contentboerderijen daalde zienderogen en vele sites verdwenen gewoon.

En toch. Een flink aantal bedrijven, webontwikkelaars en webdesigners bleven verknocht aan één idee. Namelijk dat scoren in Google enkel mogelijk is door het veelvuldig herhalen van bepaalde zoekwoorden.

Maar als dat niet de manier is om de vindbaarheid van uw website in Google te verbeteren, hoe moet het dan wel?

Rijke content

Het staat vast: zoektermen volstaan niet meer. Wat een website nodig heeft, is ‘rijke content’. Volgens Google bieden de best scorende websites “unieke content, originele studies, gezaghebbende informatie of een meerwaarde via andere overtuigende manieren”. Content die uw website en uw bedrijf met andere woorden als gegoten zit.

En Google gaat nog verder:

Een site waar gebruikers graag met hun vrienden over praten, is de typische site die Google wil zien terugkeren in de zoekresultaten. Een goede lakmoesproef is uzelf afvragen: ‘Welke unieke of overtuigende waarde biedt mijn site die andere sites niet hebben?’ (Search Engine Land).

Google is dus gul voor websites met rijke content. Zeker als die content ervoor zorgt dat andere sites – hoe meer gezag, hoe beter – naar hen verwijzen. Of dat ze vlot gedeeld worden via sociale media zoals Twitter en Facebook. Zulke websites trekken meer bezoekers aan, simpelweg omdat ze interessant, leesbaar en relevant zijn.

Google laat ook weten dat “de minder goede pagina’s van een website de algemene ranking van de site evenzeer beïnvloeden”. Moraal van het verhaal? Webverantwoordelijken blijven het best streven naar perfectie, of toch naar iets dat in de buurt komt.

Rijke content met SEO-elementen

Oké, beeld u zich even in dat u over alle voordelen van rijke content beschikt. Dan kunt u er nog steeds enkele – echt maar een paar – tactieken van de contentboeren aan toevoegen.

Neem nu uw headlines. Hiervoor kunt u de Google AdWords Keyword Tool gebruiken. Met dit hulpmiddeltje krijgt u een idee van welke woorden en zinnen Google-gebruikers hanteren om uw soort content te vinden.

Toegegeven: door uw headlines een beetje aan te passen schiet uw website niet meteen als een raket tot in de bovenste zoekresultaten. Maar kom, in een wereld waar elke minuut miljoenen zoekopdrachten worden ingetikt, helpen alle beetjes!

Nancy Duin van The Thing Itself maakt deel uit van Cypres' ecosysteem.